Vem är hantverksbryggare, egentligen?

 

Ny definition av hantverksbryggare! Mäktiga Brewers Association i USA, branchorganisationen, har bestämt sig för att utvidga begreppet “craft brewer” eller på svenska, hantverksbryggare.

Efter en hel del diskussioner har man kommit fram till att ta bort kravet på att öltillverkning ska vara den huvudsakliga sysslan. Detta som en anpassning till en växande trend där många hantverksbryggare också producerar andra drycker.

Man har upptäckt att hela 40% av medlemmarna förutom öl också gör cider, mjöd, sake, alkoläsk och annat. Nu räcker det med att man har tillstånd och att man producerar öl.

Den nya definitionen lyder som följer. En amerikansk hantverksbryggare (craft brewer) är:

Liten. Årlig produktion får inte överskrida 6 miljoner tunnor. Eller översatt max 715 miljoner liter årligen. Detta är en hel del med våra svenska mått mätt. Spendrups t.ex. producerar 180 miljoner liter öl varje år.

Oberoende. Minst 75% måste ägas av bryggaren/bryggarna själva. Max 25% av bryggeriet får alltså ägas av någon som inte själv är medlem i branschorganisationen.

Bryggare. Dvs han eller hon har en licens och gör öl.

Mer komplicerat än så är det inte men hur är det med definitionerna i Sverige? Man talar om hantverksmässiga metoder etc., men det är rätt lätt härhemma. Är man inte en del av en av det stora drakarna så är man ett hantverksbryggeri.

Men det kommer säkert att bli svårare i framtiden när storbryggarna köpt upp ett antal av de som idag är klara hantverksbryggerier. Då kommer det att bli den gråskala som vi idag ser internationellt också här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *