• Hasse Mull
  • 12/03/2018 22:25

Shout it out, STOUT!

Stout är nu den snabbast växande ölvarianten på den brittiska marknaden. Trenden är givetvis starkt framdriven av hantverksbryggare som erbjuder en rad nya spännande smakvarianter.

I år har stout ökat med hela 13% när konsumenterna letar efter ett vettigt alternativ till en god IPA. Kreativiteten flödar när bryggarna använder bl.a. vanilj, blåbär, chili och knäck för att få det rätta stuket på biran.

Stouten flödar också härhemma och idag, den 3 december, har vi ytterligare 19 stoutvarianter att välja på. Allt för leverans till ditt lokala Systembolag.

När man kikar på Systembolagets beskrivningar av hur de smakar och luktar så inser man att här finns det en variation och en bredd som man knappast hittar i något annat ölsortiment.

Bara i detta decembersläpp av stout hittar man följande smaker.

Malt, Kaffe, Choklad hittar man i nästan varenda en av de nya denna månad.

Kavring och Lakrits kommer sedan och finns i varannan stout som släpps den 3 december.

Sedan följer Apelsin, Nötter, Russin, Tobak, Kryddor, Fat, Pumpernickel, Vanilj, Vörtbröd, Sirap, Smörkola, Kakao, Pomerans, Soja, Farin, Mandel, Muscovadosocker, Rågbröd, Kardemumma, Romrussin, Knäckebröd, Honung och Fikon.

Så tag dig tid och välj ut ett par stout, beställ och hämta på just ditt System. Om inte annat så för omväxling. Annars kan man ju skylla på julen, som några också gör. Till exempel

·       Bryggare Peters Julöl från Helsingborgs Bryggeri som lär vara nyanserad, men ändå kryddig i smaken och med tydlig beska, inslag av vörtbröd, kardemumma, tobak, russin, kaffe och nötter.

·       Jädra Jul gjord av Jädraås Bryggeri som är maltig och har en rostad smak med sötma, inslag av kavring, mörk sirap, russin, choklad, kaffe och nötter.  

·       Umeå X-mas Ale bryggd på U and Me Beer, även den maltig, rostad smak och med inslag av kavring och russin. Men dessutom farinsocker, pomerans och kakao.                     

Bara som exempel. Här finns det mycket att välja på. Welcome to the dark side…