• Hasse Mull
  • 09/16/2018 22:01

Inspiration – Italien

Jag hade en anledning att åka till Italien i förra veckan. Givetvis försöker jag hinna med så många hantverksöl som jag kan när jag reser. Lite svårt var det att få en bredd i spontanprovningarna när det inte fanns något vidare utbud att prata om just där jag var.

Italien är dock ett land där det händer en hel del på craft 
sidan. Man kan lätt få för sig att det är ett vinland, vilket det ju förvisso är men det är också ett spännande ölland. Ett av de mest intressanta i Europa, faktiskt.

I de krokarna där jag var fanns ett litet bryggeri, Les Bières du Grand St. Bernard. http://www.lesbieres.it/en/ De utmärker sig för att brygger öl på 1000 meters höjd och för att de gör en allmänt god bira. De gör traditionella öltyper som lager, stout och en ale. De slösar inte med humlen precis men har också ett par vilda varianter, en som är smaksatt med lokala örter och en med pumpa blandad i malten. Men ingen humlestinn IPA som nästan varenda hantverksbryggare har i sortimentet här hemma.

Titta på utbudet av italiensk öl som finns att köpa på Systemet, här finns hela 17 bryggerier representerade. Tillsammans 30 produkter att beställa hem till ditt närmaste Bolag, utan extra kostnad. Spännande saker men inte heller här så mycket humle.

Öl är lokalt. Öl speglar de lokala preferenserna. Det är det som gör det så spännande och fascinerande.

Saluti