• Hasse Mull
  • 05/30/2018 22:47

Sommar inspiration – nio nya bryggerier på Systemet i juni

Lagom till månadsskiftet släpper systemet 87 nya ölprodukter segmentet i Lokalt och Småskaligt. Inte illa alls. Vad som är riktigt roligt är att det hela 9 nya svenska hantverksbryggerier som får distribution på Systembolaget. Lite mindre roligt är det at det bara är två av dem som finns i beställningssortimentet. De andra får man allt ta sig till ett av de få bolag som (ännu) lagerför produkten.

Dessa två bryggerier har numera öl för beställning och leverans till ditt lokala bolag.

·       Blacksta Brygghus i Flen erbjuder en Session IPA under namnet Sörmlands IPA. Den kan vara en riktig sommardryck det.

·       Kornheddinge BryggeriKompani i Staffanstorp släpper en Skånsk Pale Ale som kallas Gripen. Bryggd på egenodlad malt och faktiskt också egen humle. Lite kul!

Jag tycker det är värt att nämna även dessa bryggerier om inte annat så just för att det är premiär för dem. Detta går alltså inte att beställa men skulle kunna bli till en intressant resa genom Sverige för att samla upp.

·       Kullens Bryggeri släpper en Humlebomb. Den är klassificerad som en Imperial eller Trippel IPA och håller hela 9%. Härifrån kommer också en Svart IPA som är just vad det låter om en IPA gjord på rostad malt. Samt en lager i tysk stil som heter Revolt. Går tyvärr inte att beställa utan måste hämtas ut på ett bolag, tex Höganäs.  

·       Ett Bördigt Bryggeri får ut en APA på Systemet som de kallar mAril lou och en IPA som kallas hOpfull IPA.. De håller till på Hisingen i Göteborg. Går dessvärre heller inte att beställa hem.

·       Från Gamla Hesselby Bryggeri kommer två nyheter Lively Lager och Whoopin’ IPA. The clue is in the name… Dessvärre bara för de som finns i närheten av Hässelby Systembolag, går alltså inte att beställa.

·       Ännu en skåning Benchwarmers Brewing sätter ut en IPA på Bolagshyllorna i Helsingborgstrakten och det en torrhumlad havre IPA med ett fyndigt namn What Does A Gay Horse Eat? Svaret är förstås, HAAAAAY! ?

·       Södra Stockholms Brygghus delar med sig av en IPA och en Lager. De heter som de låter, inga konstigheter.

·       Från Varberg Beerworks kommer en IPA med namnet Papa Keno. Tyvärr bara lokalt i Varberg. Men är du i närheten så…

·       Figeholms Bryggeri nära Oskarshamn berikar det lokala sortimentet med en Ankaret Lager och en Figeholmspilsner.

Inte illa. Spännande låter också Svarte Petter Special även om det inte alls är en somrigt läskande lager utan en Dubbelbock på 8,3%. Mörk och med utlovad smak av kavring, kaffe, choklad och annat är den nog en tung historia. Men vad som jag tycker gör den intressant är att man på Lundabryggeriet uppmanar oss att lagra flaskorna. Det är lite roligt att lagra öl. Är de lämpade för det så kan det bli riktigt gott efter några år.

Iris Wild Ales Brewery är ett litet bryggeri som brygger sin öl och sedan låter man det jäsa till syrligt spännande smaker på ekfat. Nu kommer då Tord på systemet det är vad de kallar farmhouse ale. Dessutom en variant, Christel, som är en fatlagrad farmhouse ale.

Gamla Enskede Bryggeri kommer med en Hopfenweizen som är en extra humlad veteöl. Det låter som en törstsläckare med namnet Vårflodens Veteöl.

Detta blir min 6-pack att beställa på Systemet. För leverans till mitt vanliga Bolag. Perfekt!